Trykkbølgebehandling, også kalt sjokkbølger, shockwave, ESWT.

 

Trykkbølgebehandling

Trykkbølgebehandling

Hva er trykkbølgebehandling?

Trykkbølgebehandling vil si at man overfører små høyfrekvente slag mot huden som brer seg inn i det skadede vevet. Trykkbølgene påvirker senevevet i så stor grad at skaden bringes tilbake til den akutte fasen. Det vil si at legningsprosessen starter på nytt. I denne perioden er det viktig at pasienten ikke overbelaster området slik at legningsprosessen kan foregå uforstyrret.

Metoden er meget effektiv på kroniske tilstander som ikke er blitt bra av annen type behandling.

 

Hvilken effekt har trykkbølgebehandling?

Ved kroniske skader i sener sees innvekst av små blodkar. Inne i blodkarrenes vegg finnes nervefibre som formidler smertesignaler til hjernen. En frisk sene har svært liten blodtilførsel, men i en skadet sene gror blodårene inn i senen for å forsyne den med næringsstoffer. Noen ganger feiler kroppen i å reparere skaden. Ofte skyldes dette at vi ikke gir det skadede området nok hvile til å gro, og overbelastningen opprettholdes.

Trykkbølgene som påføres inn i vevet setter i gang en rekke av fysiologiske reaksjoner. Det skadede vevet brytes ned og kroppen kan danne nye funksjonelle senefibre som erstatter de gamle og skadede. Blodårer og nerver, som har ved en feiltakelse grodd fast inne i senen, brytes ned slik at senen kan oppnå sin normale struktur.

 

Hva kan behandles?

Hvilken effektKroniske smerter i sener samt senebetennelser som ikke har blitt bra av annen behandling. Typiske områder for dette er:

  • Albue – tennis, golf og musearm
  • Legg – achilles og benhinnebetennelse
  • Kne – løper og hopperkne
  • Skulder – forkalkninger i sene og muskler
  • Fot – plantarfasciit

 

Hvor mange behandlinger trenger jeg?

Dette avhenger av hvilken type skade du har og hvor omfattende skaden er. Et normalt forløp er ca 3-5 behandlinger med opp til en ukes intervall. Husk at vi på Tholfsen naprapater ser på helheten og komplementerer med annen behandlingsform og rehabilitering om dette er nødvendig.

 

Er det bivirkninger ved behandlingen?

Hudirritasjon, rødme, varme og noe smerte under selve behandlingen er vanlig. Pasienten kan oppleve ømhet 1 til 2 dager etter behandlingen som skyldes mikroskopiske skader i det allerede skadede vevet.

 

Storz Medical MP100

Storz Medical MP100

Hvem kan ikke behandles?

  • Pasienter som har blitt behandlet med kortison de siste 6 ukene
  • Pasienter med blødningstendenser og blodkoaguleringsforstyrrelser
  • Kreftpasienter
  • Gravide