Naprapati: «å korrigere årsak til lidelse».

Å Korrigere årsak til lidelse

Naprapati innebærer å undersøke, behandle og rehabilitere smertetilstander og funksjonelle problemer i ledd og muskler. Naprapater skiller seg fra andre manuelle medisinske yrkesgrupper ved å kombinere leddbehandling (manipulasjon, mobilisering) og mykdelsbehandling (triggerpunkts, strekk og massasjebehandling). Ordet naprapati betyr «å korrigere årsak til lidelse».

Naprapatien er blitt utviklet fra kiropraktikken. Det var den amerikanske kiropraktoren og forskeren Oakley Smith som grunnla naprapatien i 1907. Han var uenig i det man trodde på den tiden, at låsninger i ryggraden var virvler som hadde hoppet ut av ledd (subluxationsteorien). Smith mente at det var forkortninger eller skader i støtte og bindevevet som var årsaken til smertetilstander og endret funksjon i ryggraden og i perifere ledd.

I dag vet man, takket være bruken av røntgenbilder, at han hadde rett. I tillegg til å behandle leddene i ryggraden, la Oakley Smith fokus på muskler og sener. Og det er det som kjennetegner naprapatene i dag, at man behandler både muskler og ledd.

Naprapatene er den dominerende grenen innen manuell medisin i Norden. I både Sverige og Finland får man offentlig godkjennelse etter ett femte turnusår hvor det blant annet inngår sykehuspraksis. I Sverige og Finland finnes det i dag over 1700 naprapater. I Norge finnes det over 400. Vi naprapater regner med at det bare er ett tidsspørsmål før naprapatien godkjennes i Norge.